• ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, МВР
Съвети за безопасен интернет

Съвети към децата

  •       Интернет е световна мрежа, която съдържа огромно количество от информация. Това е едно невероятно забавно място, в което могат да се вършат много приятни неща. В същото време обаче Интернет крие рискове и опасности. В мрежата се включват, за съжаление, хора с лоши намерения, насочени към Вас, децата. Затова е необходимо да спазвате следните прости правила, докато го ползвате:
  • Д Е Ц А, З А П О М Н Е Т Е !
  • Никога не давайте лична информация на лице, с което сте се срещнали в Интернет пространството, включително чата, защото не можете да бъдете сигурни за какво ще бъде използвана от човека, на когото я предоставяте! Освен това не предоставяйте информация за други хора, дори и да са Ваши приятели. Също така не давайте Ваши снимки, защото не могат да бъдат използвани за всякакви цели без Ваше съгласие.
  • Помнете, че в Интернет трябва да се отнасяте с всеки като с непознат и не трябва да се доверявате на никого, защото дори и да си мислите, че си пишете с Ваш познат, самоличността му може да се използва от друг човек, който е злонамерен!
  • Никога не приемайте среща, уговорена в чата или по друг начин чрез Интернет, а ако е наистина наложителна- задължително уведомете родителите си! Не отивайте на срещата сам(а), най- добре е да бъдете придружен(а) от родителите си!
  • Ако попаднете на текст или съобщение в чата или на Интернет страница, което Ви обижда; шокира или смущава, незабавно го покажете на родителите си, повече не влизайте там и незабавно ни сигнализирайте за него, като използвате бутона за сигнализиране в горната дясна част на страницата, за да можем да предприемем нужните действия.
  • Винаги казвайте на родителите си в какви сайтове влизате, с кого си пишете/чатите, какви файлове и материали възнамерявате да свалите от Интернет. Съветвайте се с тях дали това е безопасно и им съобщавайте за всичко нередно.
  • Не правете нищо, което може да нанесе вреда на Вас, други хора, Вашият компютър или компютрите на други хора.
  • Знайте, че сайтовете за запознанства са изключително опасни! Те са сред най-използванте от педофилите за търсене на жертви. НЕ ги посещавайте! Социалните мрежи (като facebook и myspace) предлагат подобни възможности за хора с лоши намерения, защото те предлагат възможности за контакт, лична информация и снимки.
  • Когато създавате парола, опитайте се тя да бъде максимално трудна за познаване от друг човек. Никога не използвайте Ваши или тези на други хора: имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и тн. За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили ако една парола е открадната. Също използвахте различни потребителски имена (user names). Добра идея е, когато създавате парола, да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате, го позволява (като .,/?!#@$%^&*-+;”; и тн). Никога не използвайте парола, която е същата като потребителското име (user name).